• info@galmed.cz
  • +420 312 777 052

Když pálí žáha …

Nepříjemná bolest v jícnu projevující se jako pálivá bolest za hrudní kostí, prostup obsahu žaludku do jícnu a často až do úst, říhání, pocit na zvracení.

To jsou projevy nežádoucího průniku žaludeční kyseliny do jícnu, jež nazýváme „pálení žáhy“.

Pálení žáhy pravidelně postihuje až 30 % dospělé populace.

Proč nás vlastně pálí žáha?

V žaludku máme silnou kyselinu chlorovodíkovou ( HCl), která společně s enzymem pepsinem pomáhá rozkládat bílkoviny,  a také dovede likvidovat nežádoucí mikroorganismy přijaté s potravou. Žaludek je na tuto silnou kyselinu zvyklý, protože jeho vnitřní stěnu pokrývá ochranná vrstva mukopolysacharidů bránící kyselině napadnout žaludeční svalovinu.

Pokud se však kyselina chlorovodíková dostane do jícnu díky snížení napětí svěrače mezi jícnem a žaludkem, nemilosrdně napadne a poleptá nechráněnou tkáň jícnu, což se projeví bolestí. Není radno pálení žáhy podceňovat. Častý průnik žaludeční kyseliny do jícnu může být rizikovým faktorem pro vznik rakoviny jícnu. Tvorbu HCl v žaludku ovlivňuje řada faktorů.

Její produkci zvyšují některé potraviny, zejména smažená, fritovaná jídla, pokrmy z kynutého těsta, přejídání se těžkými jídly obecně, větší množství vína. Pálení žáhy často postihuje osoby s hektickým způsobem života, kteří nepravidelně jedí, mnohdy delší dobu hladoví a pak to chtějí dohnat.
Rovněž kouření, alkohol či nadměrná konzumace kávy snižují napětí jícnového svěrače a vedou k překyselení.

Jedním z nejvýznamnějších faktorů pro vznik pálení žáhy je stres, který citlivějším z nás dovede pořádně „rozhodit žaludek“. Pálením žáhy ve zvýšené míře trpí také těhotné ženy, zejména v posledním trimestru.

Při pálení žáhy nám mohou pomoci přírodní prostředky ( zázvor), látky neutralizující kyselinu chlorovodíkovou (jedlá soda, uhličitan vápenatý či hořečnatý), látky snižující produkci kyseliny v žaludku – blokátory H2 receptorů jako je ranitidin či famotidin a inhibitory protonové pumpy, jež patří k nejúčinnějším (např. omeprazol). Všechny uvedené látky lze zakoupit v lékárně buď ve formě doplňků stravy nebo volně prodejných léků.
Mezi velmi oblíbené a účinné prostředky patří ochucené cucavé tablety obsahující uhličitan vápenato-hořečnatý. Jsou velmi bezpečné, cenově dostupné a působí na principu neutralizace HCl, kdy při reakci s kyselinou vznikají neškodné chloridy vápníku a hořčíku, oxid uhličitý a voda. Navíc mohou fungovat jako zdroj vápníku a hořčíku.

Vápník podporuje činnost trávicích enzymů. Dávkují se podle potřeby. Tablety se nechají rozpouštět v ústech, obsah se postupně polyká až do okamžiku úlevy. Jsou vhodné i pro těhotné a kojící ženy.  Pro zajímavost, jsou to také vyhledávané „vyprošťováky“ po konzumaci většího množství alkoholu, kdy dochází k překyselení, pálení žáhy a nežádoucímu vyplavení minerálů z těla, zejména hořčíku, což vede k nerovnováze mezi ionty životně důležitých minerálů.

 

Co hledáte?