• info@galmed.cz
  • +420 312 777 052

Krásné a zdravé opálení

Beta-Karoten, který patří do skupiny karotenoidů, funguje v lidském těle jako antioxidant a jako prekurzor vitaminu A. Antioxidanty obecně jsou důležité v boji proti volným radikálům, které poškozují tkáně, zhoršují chronická onemocnění a mohou poškodit DNA buněk, což může vést i k onkologickým onemocněním.

Vitamin A má v organismu celou řadu rolí, od regenerace sliznic a kůže, přes podporu hojivých procesů, podporu zraku až po diferenciaci buněk a podporu imunity.

Významnou roli hraje beta-karoten při ochraně kůže proti poškození nadměrným sluněním. UV záření při dopadu na kůži může vygenerovat spoustu volných radikálů, které jsou přítomným beta karotenem likvidovány. A v tom právě spočívá antioxidační a ochranný efekt beta-karotenu. Betakaroten však má i další, neméně zajímavý estetický efekt.  Při jeho užívání po delší dobu a současném slunění můžeme dosáhnout krásného bronzového opálení. A to je mnohdy hlavní důvod, proč jej vyhledáváme. Není divu, že častým sloganem při propagaci beta-karotenu v reklamách je právě „ Krásné a zdravé opálení“.

Pro dosažení účinku je důležitá správná dávka. A tady neplatí pravidlo „čím více, tím lépe“. Při dávkách do zhruba 15 mg denně nám nic nehrozí. Nicméně jedna studie naznačila, že při dlouhodobě užívaných mnohem vyšších dávek může dojít ke zvýšení rizika rakoviny plic u kuřáků.  Delší podávání vyšších dávek také může vést ke změně barvy kůže do oranžova, které ale při odstranění příčiny bez následku odezní.

Přírodním zdrojem beta-karotenu je převážně zelenina a ovoce, jako např. mrkev, meruňky, papája, mango, nektarinky, broskve, špenát, brokolice, hrách, kapusta, řeřicha. Karotenoidy se vyskytují také v živočišných materiálech, např. dávají zabarvení vaječnému žloutku, máslu nebo masu lososa.

Kdy užívat beta-karoten?

Doporučuje se začít měsíc před opalováním, poté brát beta-karoten i během opalování a pro zachování hezkého opálení jej užívat ještě měsíc poté.
Obvyklé dávkování je jedna kapsle beta -karotenu denně. Většina doplňků stravy obsahuje 6-12 mg beta-karotenu.

Co hledáte?